"Najważniejszą rzeczą, jakiej uczy ajurweda jest BYCIE SZCZĘŚLIWYM".
Dr S.N.Gupta
Ajurweda oznacza "wiedzę o życiu" (ajus-życie,veda-wiedza) i jest najstarszym znanym systemem medycznym, liczącym ponad 5000 lat.
Podczas, gdy medycyna zachodnia koncentruje się na chorobie, ajurweda - na zachowaniu zdrowia.
Ujmuje człowieka holistycznie i we wszelkich sferach - fizycznej, duchowej i energetycznej.
Celem ajurwedy jest równoważenie energii w ciele człowieka - jeśli jest ona zaburzona, jest źródłem choroby.
W świecie zachodnim leczy się objawy choroby, system starohinduski zaś dociera do jej źródła.
Wpływ na nasze zdrowie ma wszystko: klimat, pora roku, rytm dnia i nocy, aktywność fizyczna i aż w 80% pożywienie.
Wg ajurwedy każdy z nas w momencie zapłodnienia został wyposażony w pewien kod genetyczny nazywany PRAKRITI.
I 3 podstawowe energie - DOSCHAS przejawiające się w ludzkim ciele, jako:
- VATA (przestrzeń i powietrze)
- PITTA (ogień i woda)
- KAPHA (ziemia i woda)
Doscha określa cechy zewnętrzne i wewnętrzne, fizyczne i umysłowe. Dla każdego typu zalecana jest inna dieta, styl życia, ćwiczenia fizyczne, a także zabiegi prewencyjne, jak np. masaż.
Na wiele czynników warunkujących nasze zdrowie wpływu nie mamy - genetyczne, klimatyczne, wiekowe.
Jednak ajurweda uważa, że 80% wszystkich chorób ma swe źródło w złej diecie.
Wg Upanishadhas (starożytne księgi hinduskie) jedzenie jest najwyższą energią:
„Ciało fizyczne potrzebuje materii, którą w procesie żywienia przemienia w energię, stanowiącą naszą podstawową siłę witalną. Do życia potrzebujemy energii, którą pobieramy z różnych źródeł i żywiołów: powietrza-przez oddech, ognia-czyli energii solarnej, ziemi i wody-materii przejawiającej się w pożywieniu"(I. Demozzi).
W ajurwedzie jedzenie ma właściwości terapeutyczne - poprzez energię smaku, oddziaływanie termiczne (ogrzewające, ochładzające) oraz stosowanie przypraw.
Zaleca się stosowanie produktów sattwicznych - to posiłki świeże, z produktów bez nawozów, uprawianych w naszej strefie klimatycznej, z dodatkiem odpowiednich przypraw.
Podczas konsultacji pomagam ustalić doszę,dobrać odpowiednią dietę i ew. suplementy ajurwedyjskie, ułożyć harmonogram dnia. W przypadku dolegliwości wspólnie z pacjentem dobieramy optymalną terapię i zabiegi. W razie potrzeby układam szczegółową dietę, służę poradą w zakresie przepisów kulinarnych.